Infosessies

     

Infrax, Eandis en de provincie Limburg bieden elke Limburgse gemeente een pakket met interessante gratis infosessies en opleidingen aan. 

In de agenda ontdekt u waar er in uw buurt infosessies worden georganiseerd. U kan zich hiervoor online inschrijven.

Ontdek hier de inhoud van de verschillende sessies (klik op de link):

Isoleren van hellende en platte daken

Nieuw: Snel en Eenvoudig Energie Besparen

Gevelrenovatie

Energiezuinig ventileren

Verwarmen bij renovatie

Warmtepompen voor woningverwarming

Zonnepanelen: zin en onzin

Slank Je Energiefactuur Af!

Infrax BouwTeams


 

 

Snel en Eenvoudig Energie Besparen 

Eandis, Infrax en de energiespecialisten van Bond Beter Leefmilieu ontwikkelden een avondsessie die een hele reeks energietips op een leuke manier uit de doeken doet. Ze selecteerden de meest rendabele, soms verrassende tips. Zonder veel moeite en zonder grote investeringen kun je er al snel een paar honderd euro per jaar mee besparen. Geen extreme toestanden, maar wel een leuk anderhalf uur, vol praktische info waarmee je meteen aan de slag kunt. 

Een interessante sessie voor iedereen die graag geld en energie bespaart met weinig moeite.

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 1 avond

Is er een infoavond 'isolatie' in jouw buurt? Klik HIERIsoleren van hellende en platte daken

Warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook veel warmte via het dak. Daarom is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen een goede dakisolatie een absolute must. Maar een dik isolatiepakket alleen is niet genoeg, een correcte plaatsing is even belangrijk.

Je maakt in deze sessie kennis met de principes van correct isoleren. Daarna leer je deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken.

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 1 avond

Is er een infoavond 'isolatie' in jouw buurt? Klik HIER. 

 

 


Gevelrenovatie

Gelijktijdig of achtereenvolgens nieuw schrijnwerk met hoogrendementsglas plaatsen en de bestaande buitenmuren na-isoleren is een interessante denkpiste, waarbij een doordachte aanpak echter noodzakelijk is.

In deze sessie leer je waar je moet op letten bij de vervanging van ramen en welke mogelijkheden je hebt om bestaande spouwmuren of volle muren te isoleren: buitenisolatie, binnenisolatie en navulling van de spouw.

Speciale aandacht gaat naar de wind-, lucht- en koudebrugvrije aansluitingen van de nieuwe ramen op de muurisolatie. Ook ventilatie (een vereiste voor de renovatiepremie), passieve zonnewinsten en oververhitting komen aan bod.

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 1 avond

Is er een infoavond 'gevelrenovatie' in jouw buurt? Klik HIER. 

 


Energiezuinig ventileren

Deze sessie legt het verband tussen een goede en luchtdicht afgewerkte isolatie en een gecontroleerde ventilatie. Je leert waarom en hoe gecontroleerd ventileren. De verschillende ventilatiesystemen (A, C en D) evalueren we op vlak van efficiëntie, gebouwintegratie en energiezuinigheid. Kortom: je leert hoe correct ventileren een goede luchtkwaliteit garandeert en tegelijk past binnen het plaatje van een energiezuinige en comfortabele woning.

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 1 avond

Is er een infoavond 'ventileren' in jouw buurt? Klik HIER. 

 


Verwarmen bij renovatie

Waar hou je rekening mee als je een verwarmingsketel vervangt? Deze sessie geeft meer inzicht in de werking van een verwarmingsinstallatie en haar onderdelen. Je krijgt een overzicht van warmtepompen en ketels op verschillende energiebronnen en onder welke voorwaarden je ze efficiënt toepast. Verder bekijken we een optimale regeling van het volledige systeem en de koppeling met sanitair warm water. 

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 1 avond

Is er een infoavond 'verwarming' in jouw buurt? Klik HIER. 


Warmtepompen voor woningverwarming

Steeds meer gezinnen zoeken alternatieven voor fossiele brandstoffen. Een warmtepomp is zo'n alternatief, maar wat zijn de consequenties van de keuze voor een warmtepomp? Hoe werkt een warmtepomp en kan een warmtepomp élk gebouw verwarmen?

De mogelijke warmtebronnen en warmteafgiftesystemen, het energieverbruik en de randvoorwaarden komen allemaal aan bod. Ook vragen als "wat met sanitair warm water?", "kan een warmtepomp koelen en verbruikt ze hiervoor energie?" en “is een warmtepomp duurder dan een klassieke cv-installatie?”, worden beantwoord.

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 1 avond

Is er een infoavond 'warmtepompen' in jouw buurt? Klik HIER. 

 


Fotovoltaïsche zonne-installatie (PV): zin en onzin

Hoewel de periode van subsidiëring voorbij is, blijft een fotovoltaïsche zonne-installatie een ecologisch en economisch interessante investering. In deze infosessie leer je meer over de onderdelen en werking van een PV-installatie.

Je krijgt antwoord op vragen als: wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst? Hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreer je ze in je dak? Hoe herken je een kwalitatieve installatie? Kan je batterijen koppelen aan een installatie? Wat zegt de regelgeving over PV-installaties?

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist
Programma: 1 avond

Is er een infoavond 'zonnepanelen' in jouw buurt? Klik HIER. 

 

Slank Je Energiefactuur Af!

Zet je elektriciteitsfactuur op dieet! Deze infosessie helpt je je eigen verbruik te evalueren. Je bekijkt hoe je kan besparen, zowel toestellen te vervangen als door je gebruik aan te passen. Je krijgt een aantal tools aangereikt die je helpen bij de keuze van mogelijke maatregelen. Samen met de andere deelnemers vergelijk je het verbruik van verschillende soorten toestellen en zoek je mee naar besparingsmogelijkheden. Je eindigt met een lijstje vol goede voornemens.

InfraxBouwTeam: (Ver)bouw met kennis van zaken

Jaarlijks flink besparen op je energierekening ... en je woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? Het kan. Maar dan moet iemand je vertellen hoe. Met de hulp van Infrax maken we (ver)bouwers wegwijs in een reeks tweedaagse opleidingen: de InfraxBouwTeams.

InfraxBouwTeams zijn al jaren een succes. De keuzes die je als (ver)bouwer moet maken, zijn immers niet eenvoudig. Maar ze bepalen wel hoe energiezuinig je woning zal zijn. Je krijgt kostbare informatie, geen verkoopspraatje.

 

Hoe moet je je woning isoleren? Hoe kies je een verwarmingsinstallatie en bepaal je het vermogen ervan? Hoe belangrijk is goede ventilatie? Wat zijn de mogelijkheden van zonne-energie? Hoe kan je regenwater hergebruiken. Over al deze kwesties geven bouwdeskundigen neutrale informatie tijdens een InfraxBouwTeam. 

Hoe verloopt een InfraxBouwTeam?

Je kunt kiezen tussen 2 formules:

Een BouwTeamcursus voor renovatie

Tijdens dit BouwTeam krijg je van een bouwdeskundige gedurende twee volle dagen alle technische en praktische kennis mee over duurzaam en energiezuinig verbouwen. Handig, zelfs als je tijdens de werken niet zelf de handen uit de mouwen steekt. Zo ben je goed geïnformeerd als je gesprekken moet voeren met architecten, bouwfirma’s en verkopers van allerlei materialen.

Een BouwTeamcursus voor nieuwbouw

Vanaf 2021 is het BEN-principe de standaard voor nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat alle nieuwbouwprojecten aan een strenge energieprestatie-eis (E30) moeten voldoen. Tegelijk moet de resterende hoeveelheid energie die je nog nodig hebt, gedeeltelijk ter plaatse of uit nabijgelegen groene bronnen opgewekt worden. In deze cursus voor nieuwbouwers leer je hoe je met een evenwichtig maatregelenpakket bijna-energieneutraal (BEN) kunt bouwen.

Voorkennis is absoluut niet vereist. Je leert de voor- en nadelen van de diverse bouwmaterialen en installaties kennen. De lesgevers brengen verschillende materialen mee om zo concreet mogelijk uitleg te geven. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen volop aan bod komt.

Flinke energiebesparing & snel terugverdiend

In het InfraxBouwTeam ontdek je de geheimen van een duurzaam en energiezuinig bouwen. Hiermee schroef je de energierekening in je nieuwe thuis flink terug. En je creëert meteen een gezondere en comfortabelere leefomgeving. Dankzij de steun van onze partners kost deelnemen aan de cursus slechts 40 euro. Je krijgt een cursuspakket en tijdens de middag zijn er broodjes. Dat inschrijvingsgeld is dankzij de vele tips zo terugverdiend. Je merkt het meteen aan je energiefactuur.

Erkenning Orde van Architecten

De InfraxBouwTeams - zowel nieuwbouw als verbouwing - zijn erkend door de Orde van Architecten. Architecten kunnen voor allebei de cursussen punten verzamelen.

Praktisch

Doelgroep: alle bouwers en verbouwers, geen voorkennis vereist.

Programma: twéé zaterdagen (9 tot 17 uur)

Deelnameprijs: 40 euro per deelnemer. 

Bekijk onze infosessies

Reserveer NU
een afspraak

Klik hier

011/39 75 75

Centrum-Zuid 1111 (GreenVille)
3530 Houthalen-Helchteren